Onze geschiedenis
Wat voorafging…
Het is nog steeds bewonderenswaardig hoe Leo Charels in 1930 de onsamenhangende minderheid ‘Vlaamsche’ studenten tussen de massa Walen, Brusselaars, Franssprekenden, vreemdelingen en onverschilligen wist te verenigen in De Vlaamse Handelskring, het huidige Ekonomika. Een kring dat intussen, negentig jaren later, is uitgegroeid tot een heuse organisatie met als voornaamste doel haar 4500 economiestudenten zo veel mogelijk te ondersteunen en in de watten te leggen.
Met deze hoge leeftijd gaat natuurlijk een rijke geschiedenis gepaard dat een aantal memorabele momenten heeft gekend. Zo werd het ons alombekende ‘Lied der Mercurianen’ eind 1934 de wereld in gezongen naar aanleiding van het eerste lustrum van onze geliefde kring Ekonomika. Een vereniging waarvan we dit jaar al zijn 90ste bestaansjaar vieren, oftewel het 18de lustrum. Wil je meer weten over wat er zich in deze 17 lustra allemaal heeft afgespeeld? Neem dan zeker hier even een kijkje.
Kringlokalen. Elke vereniging heeft er nood aan om zich thuis te voelen; een eigen plek te hebben in onze gezellige studentenstad. Bij Ekonomika is dat niet anders: doorheen de jaren kreeg onze vereniging steeds meer nood aan een eigen stek om studenten te ontvangen en de werking te vergemakkelijken. Een plek waar het bestuur samen kan komen en Ekonomika een werkelijke, tastbare dimensie krijgt, en vooral waar mensen gewoon gezellig samen kunnen zijn. En zo geschiedde. Van een Ekonomika-huis in de jaren ’50 tot Ekobar en de Kursusdienst, fakbar Dulci, het Onderwijslokaal in de faculteit en talloze opslagplaatsen en vergaderruimtes vandaag: Eko-locaties hebben een rijke geschiedenis. Kom er hier meer over te weten!
Een indrukwekkend feit is het zonder twijfel, wat de afgelopen ploegen telkens hebben neergezet de tweede week na de Paasvakantie. De Ekonomika Kiesweek is uitgegroeid tot één der grootste studentenevenementen van België, met een hallucinant bezoekersaantal dat de voorbije jaren steevast de 15000 oversteeg. Gigantische attracties, aantrekkelijke partners, onmetelijke hoeveelheden drank, voedsel en goodies, tot in de puntjes uitgewerkte avondactiviteiten, én daarbij ook nog eens een sterk onderbouwd en doordacht beleid voor elke functie. En dat allemaal om de studenten aan de FEB te overtuigen dat het opkomend praesidium klaar is om voor hen een schitterend werkingsjaar neer te zetten. Waar komt deze traditie echter vandaan? Zijn kiesweken van Ekonomika, elk voor hun tijd dan toch, altijd al een dergelijk spektakel geweest? Ontdek hier meer over de geschiedenis van Kiesweken en hun betekenis.
Wat Ekonomika de komende jaren nog in petto heeft, is alsnog afwachten. Een ding is alvast zeker: dezelfde succesformule zal ongetwijfeld doorgetrokken worden. Jaren vol feest, huldigingen, en natuurlijk héél veel plezier, waar ook plaats is voor onderwijs en de verdere ontwikkeling van de studenten hun capactiteiten, zitten er aan te komen. We kunnen alvast voorspellen: Leo Charels zal apetrots zijn!