EKO Travel: Cuba

Datum 24 februari 2020
Categorie Ekonomika

Goed weer, leuk gezelschap, rum en sigaren: meer heb je niet nodig om van de lesvrije week een memorabele vakantie te maken. Dat is dan ook wat Ekonomika, naast de skivakantie, als reis aanbiedde voor iedereen die na de zware examenperiode even wou ontspannen in warmere oorden. En wat een reis het was! Verschillende steden werden bezocht, er werd genoten van de vele en goedkope cocktails, de heupen werden losgegooid tijdens de salsa les, kortom, de Cubaanse cultuur werd ruimschoots opgesnoven. We herbekijken de reis hier uitgebreider voor iedereen die een beetje wil meegenieten van dit onvergetelijke avontuur. 

Na een lange vlucht, vlogen we er op 2 februari meteen in met een mooie wandeling vertrekkende vanuit onze casa particulares richting het oude deel van de hoofdstad van het tropische eiland, Havana Vieja. Terwijl we ogen te kort kwamen, vertelde onze gids ons over allerlei verschillende impressionante gebouwen, zoals het gebouw van de geheime politie of de Amerikaanse ambassade, met de bijhorende Cubaanse geschiedenis.

Naargelang we dichter bij het centrum van Havana toe kwamen, werden de door felgetinte huizen gekleurde straatjes steeds drukker en bruisender. Vervolgens kwamen we via de hoofdstraat en langs enkele mooie grote pleinen uiteindelijk aan bij  ‘el Capitolo’. Een prachtig en grotesk gebouw, omringd door palmbomen, dat tot de Cubaanse revolutie diende als zetel van de Cubaanse regering.

Na een woordje uitleg werd de wandeling verder gezet richting een druk, maar gezellig straatje met allemaal winkeltjes en eettentjes. Met live muziek dat uit elk restaurant galmde, werd tijdens de lunch hier de gelukzalige toon voor de rest van de vakantie gezet. De citytour werd uiteindelijk afgesloten met een bezoek aan de Havana Club fabriek, waarbij men door de uitgebreide uitleg werd omgetoverd tot echte rumkenners. De opgedane kennis, kon men achteraf meteen toepassen tijdens een rum tasting. Terwijl de jetlag stilaan zijn effect begon te hebben, genoot de groep gezellig samen van de lokale gastronomie tijdens een gemoedelijk etentje. 

De volgende dag werden opnieuw de stapschoenen aangetrokken, waarna een bezoek aan Central Havana, het nieuwe stadsgedeelte, op de planning stond. Het impressionante ‘plaza de la Revolucion’ liet bij vele een grote indruk na. Het grote plein omringd door verschillende staatsgebouwen waarop de gezichten van Che Guevara en Fidel Castro prijken, wordt vervolledigd

door het 138,5 meter hoge monument ter ere van José Martí, die de Cubaanse onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje leidde. Na hier meer informatie te vergaren over deze drie revolutiestrijders, verdiepten we ons verder tijdens een bezoek aan het revolutiemuseum in de namiddag. Hier konden we alles wat onze gids over de afgelopen twee dagen al had verteld meer visueel gaan bekijken.

Zo konden we onder andere de boot zien waarmee Fidel Castro en zijn 80 revolutie strijders vanuit Mexico naar Cuba zijn gevaard. Na deze hevige politieke getinte dag, was het tijd om de gedachten te verzetten. En wat is er meer geschikt om dit te doen dan afsluiten met een salsales gegeven door echte Cubanen?

Na ons twee dagen verwonderd te hebben over Havana, was het tijd om meer naar het westen te trekken richting Trinidad. Het volledig met kasseien aangelegde pittoreske stadscentrum, de typische smeedwerken raampartijen en de gekleurde huisjes, bewezen meteen dat het stadje zijn plek op de UNESCO werelderfgoedlijst waard is.

Er werd naar believen door de straatjes gesnuisterd en souvenirs gekocht op de lokale marktjes. Het prachtige uitzicht over de stad en omringende natuur vanaf de kerktoren, viel bij iedereen ook erg in de smaak.

Na het eerste deel van de vakantie enorm genoten te hebben van de Cubaanse steden, zochten we voor het tweede deel meer de natuur op en trokken we zo ‘s ochtends vroeg richting de Vinales vallei. Wederom een waardige plaatsbekleder in de UNESCO werelderfgoedlijst. De dagen werden hier met allerlei verschillende activiteiten gevuld. Zo werden er grotten bezocht, duchtig gewandeld doorheen de vallei, gezwommen in warme rivieren of een bezoekje gebracht aan de prehistorische muurtekening. De hoogvlieger vond op de tweede dag in Vinales plaats, waarbij men te paard doorheen de vallei en tabaksplantages trok. Al dravend trokken we de bergen in, om zo te pauzeren bij de mooiste uitzichten met een verfrissende kokosnoot in de hand. Zo stopten we ook bij een lokale boer, gespecialiseerd in koffie, rum en honing. Na de nodige bijhorende uitleg, het eten van de stervruchten die we voor het plukken hadden, een verfrissende plons in de aanliggende vijver, en een lokale lunch waardoor we terug op krachten kwamen, sprongen we opnieuw op ons paard. Bij onze laatste stop, een lokale sigarenfabriek in de velden, kregen we volgende op de uitleg allemaal de kans om een sigaar, recht van het veld, te proberen.

Na de drukgevulde dagen in Vinales, trokken we terug naar Havana om hier onze laatste dagen te spenderen. Alvorens terug te keren, maakten we eerst nog een tussenstop bij de prachtige botanische tuinen en watervallen van Las Terrazas. Tenslotte aangekomen, splitste de groep tijdelijk even op om de voorlaatste dag in Havana naar eigen voorkeur te besteden. Terug samenkomen deden we ‘s avonds met een plezierige kroegentocht, waarbij we echt konden meegenieten van het Cubaanse uitgaansleven. 

De laatste dag werd met een eventuele kater in een zeer idyllische setting gespendeerd: een parelwit strand met hemelsblauw water dat tevens deel uitmaakt van de Varkensbaai. De talloze snorkelmogelijkheden om de riffen en kleurrijke vissen te aanschouwen, zorgden voor een prachtig einde van de reis. Onder de warme gloed van de ondergaande zon, nuttigden we tenslotte het laatste gezamenlijk diner van de reis, waarbij de bestelde vis rechtstreeks vanuit de een paar meter verder liggende zee kwam. Echt afsluiten deden we in La Fabrica: een uitgaansplek dat tapas, cocktails, bonkende muziek en moderne kunst combineert in de uit vier verdiepingen bestaande oude fabriek. Een prachtige afsluiter, van een nog mooiere reis. We zijn alvast benieuwd waarnaar we volgend jaar gaan!

Ook interessant
Jaarlijkse Eko Survey

Ook dit jaar hebben we binnen Ekonomika een algemene survey opgesteld om te achterhalen wat jij van ons werkingsjaar vond! Op deze manier proberen we met alle input onze activiteiten...

Bekijk
Ekonomika geeft zich niet zomaar gewonnen

“Omdat student zijn meer is dan studeren alleen”. Met deze leuze in het achterhoofd bezorgt Ekonomika jaar na jaar de economiestudenten de tijd van hun leven. Van het gezellige Ekobar...

Bekijk
Dulci in een nieuw jasje

Medestudenten verslaan in een spannend spelletje bierpong, duwen voor een goede plaats op de dansvloer of enthousiast met uw handen zwaaien om als eerste een lekkere cocktail of fris pintje...

Bekijk