Ekonomika geeft zich niet zomaar gewonnen

Datum 12 februari 2021
Categorie Ekonomika

“Omdat student zijn meer is dan studeren alleen”. Met deze leuze in het achterhoofd bezorgt Ekonomika jaar na jaar de economiestudenten de tijd van hun leven. Van het gezellige Ekobar tot de grootste TD’s, we hebben voor ieder wat. 2020 zorgde daarentegen voor een nog grotere uitdaging: evenementen organiseren tijdens de globale pandemie. Afstand houden, mondmaskers dragen, handen ontsmetten en meer plaats voorzien; Met deze 4 key rules moeten de Ekonomika comitéleden dagelijks creatief te werk gaan en nadenken hoe ze meerdere studenten op een veilige en ludieke manier kunnen samenbrengen in deze moeilijke tijden. Volgende drie evenementen waren alleszins een groot succes! 

Zomerbar der Leuvense kringen

De grote Kick-Off-evenementen waar Ekonomika zijn studenten jaarlijks mee onthaalt, werden door de Corona maatregelen van de planning geschrapt. Al snel werden verschillende brainstormsessies gepland en werd er op zoek gegaan naar nieuwe activiteiten. Uiteindelijk kwamen verschillende studentenverenigingen met het idee om een zomerbar te organiseren. Een outdoor bar, waar vrienden samen konden genieten van een warm hapje en drankje. Gedurende 4 weken zouden studenten onthaald worden in een gezellige setting maar met de nodige maatregelen. 

Vermits de cap van outdoor evenementen op 400 man zat en de vraag groot was, werd al snel besloten om de zomerbar gelijktijdig op twee verschillende locaties te openen: Sportoase en Sint-Maartensdal. Ekonomika, Psychologische kring, VRG en Medica namen al snel de verantwoordelijkheid op voor de organisatie aan Sint-Maartensdal, Industria en LBK namen de organisatie aan Sportoase op zich. Door het slechte weer verliep de opbouw niet altijd even vlot maar dankzij de goede samenwerking kon alles op tijd worden afgewerkt. Natuurlijk werd ook rekening gehouden met social distancing, waardoor we op een grote opkomst konden rekenen van de studenten! 

Superprestige Quiz – The online edition

Naar jaarlijkse traditie vindt  de Superprestige Quiz in het voorjaar plaats. Hier gaan 100 groepjes van vier studenten de strijd aan om een deel van de fantastische prijzenpot te winnen. Om de populaire traditie verder te zetten en de studenten in deze speciale periode te vermaken, werd ‘The Online Edition’ van de Superprestige georganiseerd. Comité Cultuur & Lectuur had als doel een avond vol plezier, competitie en interactie te creëren in het eigen kot van de studenten. Vermits de Superprestige elk jaar zo populair is, was de online versie dan ook na enkele dagen helemaal uitverkocht. 

Er werd lang gebrainstormd over hoe de quiz interessant en interactief gehouden kon worden. Allereerst werd er meer aandacht gegeven aan het script. Moeilijker dan ooit ervoor moest de presentatrice de deelnemers via de camera bereiken. Vanaf het begin was het duidelijk dat Eline De Munck door haar ervaring op TV dé perfecte kandidaat was. Verder werd er extra belangstelling geven aan de thema’s van de rondes om de deelnemers te laten lachen en te blijven interesseren, maar probeerden we de vragen toch niet té makkelijk maken. Al snel werd duidelijk dat de deelnemers met fotorondes minder mogelijkheid hadden om te spieken. Als laatste werd er gezocht naar een originele manier om de quiz interactiever te maken. Via raadsels op de Facebookpagina van het evenement konden deelnemers hun zoektocht door Leuven beginnen, op zoek naar de geweldige prijzen die hen te wachten stonden. 

Op de avond zelf was er ter plaatse slechts een paar man aanwezig. Cameramannen en een paar comitéleden zorgden dat de livestream via Facebook en het verbeteren van de vragen vlot verliepen. Daarbij was Eline De Munck, de presentatrice van de Quiz, uiteraard ook aanwezig en zorgde ze voor een avond vol plezier. De Superprestige Quiz was een groot succes. De livestream op Facebook werd, naast de deelnemende kandidaten, gevolgd door meer dan 4000 mensen. Het doel van comité Cultuur & Lectuur was alvast bereikt: ze hebben de studenten weten interesserenen vermaken in deze corona tijden en vermaken in deze corona tijden!

Keeping up with The White House

Naast de globale pandemie konden ook de Amerikaanse Verkiezingen niemand ontgaan. Om hierop in te spelen hebben Ekonomika, VRG en Ekonomika Alumni de koppen bij elkaar gestoken om van de vier-jaarlijkse gewoonte, een digitaal panel te maken. Dit met de bedoeling de kijkers een zo breed mogelijk assortiment aan informatie te bezorgen over de Amerikaanse Verkiezingen. 

De vraag was dus al snel duidelijk: “Wie kan er veel informatie over de Verenigde Staten verschaffen?”.  Door de verscheidenheid aan brede connecties van de organisatoren, werd al snel een panel van experts samengesteld om zowel op juridisch, maatschappelijk als economisch vlak allesomvattende informatie te geven. Zowel de Oost- als de Westkust werden die avond vertegenwoordigd door experts die live vanuit Amerika inbelden om deel te nemen aan het panel.  Als kijker kon je meegenieten via YouTube alsof je een avondshow op TV volgde.

Hoewel deze eerste editie niet zonder een paar technische mankementen tot stand kwam, werden alle verwachtingen overstegen. Niet alleen was de opstelling bijzonder mooi en rustgevend, maar kwam het evenement ook enorm professioneel over. Door het globaal opentrekken en archiveren van deze editie werd het verwachte bereik ver overtroffen. Naar de toekomst toe wordt er zelfs gedacht om van deze interactieve formule de standaard te maken.  Eén ding is alvast zeker: de lat is voor de opvolger meteen heel hoog

Giulia Menegalli

Ook interessant
Jaarlijkse Eko Survey

Ook dit jaar hebben we binnen Ekonomika een algemene survey opgesteld om te achterhalen wat jij van ons werkingsjaar vond! Op deze manier proberen we met alle input onze activiteiten...

Bekijk
Dulci in een nieuw jasje

Medestudenten verslaan in een spannend spelletje bierpong, duwen voor een goede plaats op de dansvloer of enthousiast met uw handen zwaaien om als eerste een lekkere cocktail of fris pintje...

Bekijk
Mentaal Welzijn

De sociale isolatie die de tweede lockdown met zich meebrengt raakt heel wat studenten. Via sociale media zien we vaak noodkreten van studiegenoten die door al het schoolwerk en eenzaamheid...

Bekijk