Onthaalweek voor de eerstejaars

Datum 21 november 2020
Categorie Ekonomika
Onthaalweekend 2020

Zoals ieder jaar stroomde Leuven 2 weken geleden weer vol met leergierige, frisse studenten. Na maanden thuis zitten, was de terugkeer naar de aula’s, hun kot en het studentenleven voor vele een verademing. Voor anderen was het een nieuwe start, een grote stap van het middelbaar naar de universiteit. Om deze eerstejaarsstudenten zo goed mogelijk te begeleiden bij hun overgang, organiseert Ekonomika, in samenwerking met de FEB, jaarlijks de startersdagen en de onthaalweek. Hoewel het er dit jaar wat anders aan toe ging, kunnen we toch spreken van een meer dan geslaagde verwelkoming.

De onthaalweek begon met de startersdagen. De eerstejaarsstudenten kregen een rondleiding door Leuven waarin belangrijke locaties werden uitgelicht. Zo bezochten ze onder andere de Pieter De Somer aula, het College van Premonstreit, het Maria-Theresiacollege… Ook de Ekonomika hotspots, namelijk de Ekobar en Dulci, mochten niet ontbreken. De studenten kregen ook allemaal een broodbonnetje om de lekkere broodjes van Ekobar eens te proeven.

Na de rondleiding werd het werkcollege 0 gegeven waarin alle info omtrent hun ISP, individueel examenrooster en vakken werd gegeven. In coronavrije tijden konden de studiebegeleiders tot bij de studenten gaan om hun te helpen. Dit was nu helaas niet mogelijk.

Na de startersdagen werd de onthaalweek rijkelijk gevuld met tal van onthaalactiviteiten uitgedacht en georganiseerd door Comité Onthaal & Jaarbonding. Om alles coronaproof te laten verlopen, was er voor iedere activiteit een maximumaantal deelnemers. Dit kon hoger of lager liggen afhankelijk van de locatie van de activiteit. Inschrijven op voorhand was dus wel een must om dit maximumaantal deelnemers niet te overschrijden. In een mum van tijd waren de inschrijvingen volzet! De eerstejaars waren heel enthousiast en er volgden ook alleen maar positieve reacties achteraf. Doordat Comité Onthaal & Jaarbonding voor elke activiteit zelf groepjes van telkens 6 studenten samenstelde, leerden ze bij iedere activiteit nieuwe mensen op een spontane manier kennen. Bovenop het maximumaantal deelnemers, moesten de eerstejaarsstudenten ook regelmatig hun handen ontsmetten en werden de mondmaskers continu opgehouden. Er werden ook extra mondmaskers vanuit Ekonomika voorzien.

Naast de jeneverrondleiding, waar eerstejaarsstudenten kennismaken met de comités van Ekonomika al wandelend door Leuven, en de avond waarbij Dulci speciaal wordt afgehuurd voor de eerstejaars, werden de openingsTD en de onthaalcantus van de klassieke onthaalweek vervangen door coronaproof activiteiten. Op woensdagavond kregen ze een cursus Kot Tips & Tricks waarbij ze een foto konden maken in de fotobooth of even iets konden drinken en kregen ze ook een goodie mee naar huis met onder andere een receptenboekje voor op kot. Ten slotte werd de cantus van donderdagavond vervangen door een Bier en Beats Quiz waar ze leuke prijzen konden winnen.

Samengevat waren de onthaalweek en de startersdagen dus een groot succes. De eerstejaarsstudenten hebben zowel informatieve richtlijnen en tips gekregen als vele medestudenten en aanspreekpunten leren kennen.  

Fien Jorissen

Ook interessant
Jaarlijkse Eko Survey

Ook dit jaar hebben we binnen Ekonomika een algemene survey opgesteld om te achterhalen wat jij van ons werkingsjaar vond! Op deze manier proberen we met alle input onze activiteiten...

Bekijk
Ekonomika geeft zich niet zomaar gewonnen

“Omdat student zijn meer is dan studeren alleen”. Met deze leuze in het achterhoofd bezorgt Ekonomika jaar na jaar de economiestudenten de tijd van hun leven. Van het gezellige Ekobar...

Bekijk
Dulci in een nieuw jasje

Medestudenten verslaan in een spannend spelletje bierpong, duwen voor een goede plaats op de dansvloer of enthousiast met uw handen zwaaien om als eerste een lekkere cocktail of fris pintje...

Bekijk